Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego niespełna 1 szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 większe jajka 2 łyżki karobu, czyli Mączki chleba święt. cukier puder trzcinowy do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 40 minut do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować i stosować zasadę suchego patyczka). Dziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Do drugiej połowy dodajemy karob, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasną część. W tym wypadku wystarczy wszystko pomieszać łyżką i… poczekać aż ciasto się upiecze 😉 Spróbujcie. Kod rabatowy na zakupy z gryczanka.pl KOD 3081 (kod ważny do 2017 roku) Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Niezbędne produkty do przygotowania szybkiej babki karobowo-waniliowej nabędziecie w sklepie gryczanka.pl