Szarlotka kanadyjska

Karol
Ciasta
19.08.2017 10:15
Szarlotka kanadyjska

Potrzebne składniki 4 jabłka najlepiej kwaśne 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 80 g masła 1,5 szklanki brązowego cukru tarta skórka z połowy cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cukier puder do posypania Sposób wykonania Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę. Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka kanadyjska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej). Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem. A brązowy cukier z jabłkami świetnie się komponuje i dodatkowo daje chrupiącą skórkę na wierzchu. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki. Genialnie proste ciasto czyli szarlotka kanadyjska w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego. Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/szarlotka-kanadyjska/