Zupa bananowa z jarmużem

Bernadeta

Zupy

09.08.2017 18:27

Zupa bananowa z jarmużem

Zupa bananowa z jarmużem - 1,5 litra wywaru (u mnie wywar na indyku i warzywach) - 2 banany (obrane ze skórki) - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (można więcej, polecam dawać stopniowo wg własnego smaku) - jarmuż - w zależności od wielkości male to 3 garście, bardzo duże to 2 sztuki - 300 ml mleka kokosowego - sok z 1 limonki - 2 łyżki sosu ostro-słodkiego chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka brązowego cukru - 2 ząbki czosnku - 2 cm kawałek imbiru - ok. 10 listków kaffiru (liście limonki) - 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili - opcjonalnie: - ugotowany makaron ryżowy - klopsiki z mielonego mięsa - u mnie drobiowe Do garnka wlać rosół, dodać banany, pastę curry, sok z limonki, sos sojowy, sos ostro-słodki chili i brązowy cukier. Następnie dodać obrane z twardych części liście jarmużu, ząbki czosnku, imbir i liście kaffiru oraz papryczkę chili. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym odlać wodę. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym odlać wodę. Tym razem wzbogaciłam ją o dodatek jarmużu, dzięki czemu zupa nie tylko zyskała zielony odcień ale i trochę nowy smak. Następnie z zupy wyjąć trawę cytrynowa i liście limonki. Weszła ona na stałe do naszego menu i co jakiś czas jest przeze mnie robiona, modyfikowana.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2017/08/zupa-bananowa-z-jarmuzem.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta