1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1 szklanka kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej) 2/3 szklanki wiórek kokosowych masa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 200 g masła 250 g wiórek kokosowych dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 4 łyżki śmietany kremówki mini batoniki Źródło przepisu Ciasto bounty z kapustą kiszoną ciasto: 170 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli lubicie mniej słodkie ciasta) Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Batoniki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta na polewie. Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło a masa nie przypaliła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą kokosową typową dla bounty. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Czekoladę połamać, dodać śmietanę i całość roztopić na parze, aż składniki się połączą. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Jeśli mamy trzy placki to masę podzielić na dwie części i ułożyć między plackami.