Kruche Z Budyniem I Borówkami

Iwona
Ciasta
04.08.2017 17:11
Kruche Z Budyniem I Borówkami

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta kruchego od Polskie Młyny lub (400 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 100 g cukru, 1 żółtko) do gotowego opakowania dodajemy 100 g masła i 1 jajko kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy) 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka 2 i 1/2 szkl mleka 4-5 łyżek cukru 200 g borówek 1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szkl mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Wypróbowałam ją w tym przepisie i jestem z niej bardzo zadowolona, zwłaszcza że w składzie ma mąkę krupczatkę którą czasami jest mi ciężko zdobyć. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch. Czasami mam problem z kruchym ciastem i kombinuje, a to z temperaturą, a to podpiekam je wcześniej i tak nigdy do końca nie jestem zadowolona. Całość jest bardzo prosta, wystarczy dodać jajko i masło, zagnieść, schłodzić i już możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/08/kruche-z-budyniem-i-borowkami.html