składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 500-600 g 4 duże ogórki małosolne sól,pieprz 1/2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 łyżki posieknego koperku 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja dałam dużo ogórków więc sos był dosyć gęsty, jeśli jest zbyt rzadki można go jeszcze zagęścić odrobiną mąki. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/07/polewiczki-duszone-w-sosie-z-ogorkow.html