Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym

Małgorzata
Ciasta
02.08.2017 0:26
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym

Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady 50% kakao 1/2 szkl cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny Gellwe mus arbuzowy 800 ml miąższu z arbuza 3 łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. 4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki.