Bakaliowy mazurek

Małgorzata
Wielkanoc
05.04.2017 18:46
Bakaliowy mazurek

Składniki na kruche ciasto: 70g migdałów, drobno zmielonych na mączkę 300g mąki pszennej 90g cukru pudru 200g miękkiego masła 2 żółtka szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Składniki na rozetki wokół mazurka: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g migdałów, drobno zmielonych na mączkę Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty kolor. Dodatkowo: Masa kajmakowa gotowa w puszce Powidła śliwkowe, u mnie domowe Dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Masę kajmakową rozgrzać wyłożyć na wcześniej upieczone i wystudzone blaty , wysmarowane powidłami. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2017/04/bakaliowy-mazurek.html