Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami

Piotr
Przekąski
31.07.2017 16:05
Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami

Zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami, czyli przepyszna propozycja szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski lub kolacji z wykorzstaniem tego wspaniałego warzywa. Zapiekany bakłażan z sosem arrabbiata, serem i warzywami, czyli przepyszna propozycja szybkiej i prostej w przygotowaniu przekąski lub kolacji z wykorzstaniem tego wspaniałego warzywa. Bakłażan wymaga uprawy w miejscach mocno nasłonecznionych, dlatego uprawiany zazwyczaj jest w krajach ciepłych w tym także Europie, a nawet w południowej części Polski. Pokrojony w plasterki bakłażan intensywanie posypujemy solą z każdej strony i odstawiamy na 30 minut (można pominąć jeśli bakłażan jest młody). Doskonale nadaje się on do gotowania, smażenia czy pieczenia, tak jak w dzisiejszym przepisie na zapiekany bakłażan z sosem arrabiata, serem i warzywami. Ingredients 2 średnie bakłażan 400 g sos arrabbiata szczypta oregano sól pieprz 2 większe pomidory 1 większa papryka 1 kulka 125g mozzarella 6 łyżek tartego parmezan do posypania bazylia świeża Instructions Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Jeśli macie taką ochotę, dorzućcie do niego swoje ulubione składniki lub zrezygnujcie z któregoś z podanych (z wyjątkiem bakłażana rzecz jasna ?). [envira-gallery id=3887″] Bakłażany zawsze (przynajmniej te starsze), minumum na 30 minut przed użyciem, polecam intensywanie posypać solą z każdej strony, a po tym czasie przepłukać w zimnej wodzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.www.pogotujmy.pl/przepis/zapiekany-baklazan-sosem-arrabiata-serem-warzywami