Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Pati
Makarony
31.07.2017 9:42
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Składniki: około 250 g krótkiego makaronu np. orecchiette, muszelki, penne pojedyncza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku baby ząbek czosnku ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny) pieprz sól Do podania: tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) świeża bazylia Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około połowa szklanki wody w której się gotował. Kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę. Dodatkowo to danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy jeśli zapakujemy je do pudełeczka 😉 Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2 duże porcje Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około 4 łyżki wody z makaronu. Szpinak, pomidorki i kurczak to świetnie dopasowane trio, które w każdej postaci smakuje wspaniale. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Danie jest pyszne, sycące, niedrogie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę, aż ser oblepi makaron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/makaron-kurczakiem-szpinakiem-pomidorkami/