! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe Składniki: - 200 g kaszy kuskus - 1 czerwona papryka - 1/2 dużej cukinii - 1/3 puszki z kukurydzy - 1 ząbek czosnku - 400 g pomidorów w całości z puszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku - sól do smaku Przygotowanie: - Kuskus przesypujemy do miski. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika - Moja rada: polecam wymieszanie kaszy kuskus z warzywami i włożenie na kilka chwil, aby danie schłoziło się, to idealna sałatka czy obiad na tropikalne upały. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który lubi sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. - Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem, - Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień. Kuskus już kiedyś pisałam, można zalać zimną wodą z kranu, posolić i poczekać 5 minut. - Gdy warzywa nabiorą ładnego koloru wędzonej papryki, dodajemy pomidory z puszki. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. - Na sam koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. - W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.