Tort Minionek

Ciasta
28.07.2017 23:14
Tort Minionek

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm): 6 jajek (wielkość L) szczypta soli morskiej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Składniki do przełożenia tortu: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 300 g borówek 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany (opcjonalnie) Pierwszy blat posmarować dżemem, zachowując odstęp ok 1 cm od brzegu tortu. Fenomen Minionków nie jest dla mnie do końca zrozumiały, ale dzieci je uwielbiają, więc w tym roku tort Minionek był pozycją obowiązkową : ) Jest bardzo prosty do przygotowania, choć w moim przypadku ozdabianie zawsze jest bardzo czasochłonne, bo nie mam dużej wprawy w tym temacie ; ) Polecam!!! (Z fixów korzystam w przypadku, gdy zależy mi, aby masa była sztywniejsza i gdy chłodzę tort w lodówce przez krótki okres czasu, a na dworze temp. jest wysoka : ) ) Jeśli chodzi o najmłodszych, tort w stylu naked cake niekoniecznie musi ich oczarować, dlatego na ich święto staram się przygotować coś prostego, ale z wybranym bajkowym ulubieńcem : ) Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Składniki na masę z mascarpone do dekoracji tortu: 750 ml śmietanki kremówki 36% (opcjonalnie 1 fix do śmietany) Warto najpierw wymieszać proszek z niewielką ilością mascarpone (np. tą która została na wieczku pudełka) i dopiero później połączyć z kremem. z podanej ilości uzyskałam więcej kremu niż było to potrzebne na ozdobienie tortu, ale przy moim małym tortowym doświadczeniu wolę mieć zapas ; ) Odkroić niewielkie łuki z góry i dołu tortu, aby uzyskać owalny kształt i przekroić biszkopt na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno, opcjonalnie dodać 1 fix do śmietany pod koniec ubijania. Stopniowo dodawać niewielkie ilości ubitej śmietany i miksować na małych obrotach tylko do połączenia się kremu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i na biszkopcie wycisnąć oczy i okulary wykorzystując również białą część odłożonej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.marta-gotuje.pl/tort-minionek/