Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku korzeń imbiru – 6 cm lub 1 łyżeczka suszonego imbiru w proszku 3 małe marchewki 3 plastry świeżego ananasa 400 ml mleka kokosowego (o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa) 5 dużych pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala lub 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowego do podania ryż basmati ugotowany w wodzie z dodatkiem kurkumy Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry i garam masalą lub kuminem, przełożyć do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w małe słupki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, ananasa pokroić w większą kostkę. Na pierwszej podsmażyć kurczaka, na drugiej cebulę, imbir, czosnek, marchewkę i ananasa. Ryż z sosem curry i kurczakiem to idealne danie na jesienne dni. Przygotować dwie patelnie, na każdej z nich rozgrzać po łyżce oleju. Nie jestem miłośniczką łączenia mięsa i owoców, ale w tym przypadku sprawdza się idealnie. Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę.