Składniki na szare kluski ziemniaczane: 1 kg ziemniaków ok. 1 szklanki mąki duża szczypta soli Do podania: 200 g surowego wędzonego boczku kapusta kiszona Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku. Jeśli jesteście na diecie i unikacie glutenu ten przepis zdecydowanie nie jest dla Was ; ) Szare kluski ziemniaczane to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Uwielbiam zarówno ziemniaki jak i wszystkie mączne potrawy, więc to połączenie jest wprost stworzone dla mnie ; ) Najlepsze szare kluski przygotowuje oczywiście moja Mama, która używa również nazwy: przecieraki. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni.