Tarta z mascarpone i borówkami

Ciasta
06.09.2018 0:58
Tarta z mascarpone i borówkami

Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm): 125 g masła 150 g mąki pszennej 30 g drobnego cukru 1 łyżka zimnej wody 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) 125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru 250 g borówek 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji Zimne masło posiekać z mąką. Tarta z mascarpone i borówkami to najlepsze ciasto na koniec lata, choć lekki krem na bazie kremówki i mascarpone świetnie smakuje również z innymi owocami, więc można się nią cieszyć w ciągu całego roku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut do czasu aż ładnie się zarumieni. Zmiksować na gęsty krem (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła). Po tym czasie rozwałkować na cienki placek (można delikatnie podsypać mąką) i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tarta-z-mascarpone-i-borowkami/