Poznaj 3 sposoby parzenia Herbaty Mrożonej
Herbata Mrożona podobno została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych podczas Festynu w St Louis w 1904 roku. W USA ok 85% konsumpcji herbaty jest spożywanych w formie Ice Tea. Aby ją zrobić można użyć każdego rodzaju herbaty, jednak herbaty czarne Darjeeling, Ceylon oraz zielona Gunpowder zdecydowanie są warte tego aby zrobić z nich napój chłodzący w gorące letnie dni.
Odkryj swoją ulubioną wersję mrożonej herbaty oraz zaskocz rodzinę i znajomych, próbując 3 metod poniżej.
Metoda na Gorąco
Zaparz swoją ulubiona herbatę w tradycyjny sposób, po zaparzeniu oddziel napar od herbaty. Napar odstaw w chłodne miejsce aby się schłodził. Możesz wstawić do lodówki lub dodać kostek lodu.
Metoda na Zimno
Do dzbanka wypełnionego zimną wodą dodaj herbatę ( na litr ok 10 g. Herbaty). Dzbanek włóż na noc do lodówki. Dzięki temu rano otrzymasz przepyszną mrożoną herbatę. Pamiętaj aby oddzielić liście herbaty od naparu przed podaniem.
Metoda Słoneczna
Metoda podoba do tej na zimno jednak po zalaniu herbaty zimną wodą zostaw dzbanek na pełnym słońcu, co sprawi że herbata zaparzy się w promieniach słońca. Po ok 4 godzinach oddziel herbatę od naparu, dodaj kostek lodu i ciesz się smakiem twojej Ice Tea. Możesz również włożyć herbatę na noc do lodówki.