CZARNUSZKA – co to jest i jakie jest jej zastosowanie?

Krzysztof
Kulinaria
24.07.2017 22:41
CZARNUSZKA – co to jest i jakie jest jej zastosowanie?

Czarnuszka zwana jest również czarnym kminkiem.

Zawiera wiele aktywnych substancji które mają dobry wpływ na nasze zdrowie.

Zdjęcie CZARNUSZKA – co to jest i jakie jest jej zastosowanie? #1
fot.shutterstock


Nasiona tej rośliny zawierają substancje antynowotworowe – udowodniono, że znacznie przyczyniają się do niszczenia komórek białaczki, raka szyjki macicy, piersi, a także trzustki i okrężnicy.

Dodatkowo czarnuszka chroni nas przed nadciśnieniem, wrzodami żołądka, a także przed katarem i kaszlem.

Zdjęcie CZARNUSZKA – co to jest i jakie jest jej zastosowanie? #2
fot.shutterstock


Olej wytwarzany z nasion tej rośliny składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zawiera także:

  • białko,
  • aminokwasy,
  • beta-karoten,
  • węglowodany,
  • magnez,
  • selen,
  • tymochinon,
  • witaminy A, E, F,
  • a także witaminy z grupy B.

Należy pamiętać, że czarnuszka nie podrażnia żołądka i przewodu pokarmowego więc warto ją używać jako zamiennik niektórych przypraw.

Najczęściej zastępuje pieprz w kuchni – zmielone nasiona tej rośliny smakują jak ostre korzenne przyprawy.

Dodatkowo nadają potrawom pięknego aromatu.

Najlepiej używać jej jako marynaty do mięs w szczególności do drobiu.

Również pasuje bardzo dobrze w różnego rodzaju sałatkach, zupach czy w kaszach.