Czarnuszka zwana jest również czarnym kminkiem.
Zawiera wiele aktywnych substancji które mają dobry wpływ na nasze zdrowie.
Nasiona tej rośliny zawierają substancje antynowotworowe – udowodniono, że znacznie przyczyniają się do niszczenia komórek białaczki, raka szyjki macicy, piersi, a także trzustki i okrężnicy.
Dodatkowo czarnuszka chroni nas przed nadciśnieniem, wrzodami żołądka, a także przed katarem i kaszlem.
Olej wytwarzany z nasion tej rośliny składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera także:
- białko,
- aminokwasy,
- beta-karoten,
- węglowodany,
- magnez,
- selen,
- tymochinon,
- witaminy A, E, F,
- a także witaminy z grupy B.
Należy pamiętać, że czarnuszka nie podrażnia żołądka i przewodu pokarmowego więc warto ją używać jako zamiennik niektórych przypraw.
Najczęściej zastępuje pieprz w kuchni – zmielone nasiona tej rośliny smakują jak ostre korzenne przyprawy.
Dodatkowo nadają potrawom pięknego aromatu.
Najlepiej używać jej jako marynaty do mięs w szczególności do drobiu.
Również pasuje bardzo dobrze w różnego rodzaju sałatkach, zupach czy w kaszach.