sałatka z pieczonych buraków

Sałatki
25.07.2017 17:09
sałatka z pieczonych buraków

Składniki: 4 średniej wielkości buraki 3-4 garście świeżego młodego szpinaku serek halloumi garść orzechów włoskich garść świeżych kiełków (dowolnych, może być na przykład rzeżucha) sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy (dobra będzie Dijon, ale zwykła sarepska też się sprawdzi) szczypta granulowanego czosnku czarny pieprz 1 łyżka ciepłej przegotowanej wody Buraki myjemy pod ciepłą wodą, obcinamy końcówki (nie obieramy), każdego odrobinę solimy i zawijamy w folię aluminiową. Buraki pieczone w piekarniku są przepyszne, można je upiec zawinięte w folię przy okazji pieczenia czegoś innego, a upieczone mogą spokojnie leżeć w lodówce kilka dni. W misce układamy szpinak, pokrojone w kostkę lub półplasterki buraki, posypujemy usmażonym halloumi i orzechami włoskimi. Ser halloumi kroimy w kostkę i podsmażamy z każdej strony na złoto na odrobinie oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200ºC i pieczemy buraki do miękkości, około 45 minut do godziny – w zależności od wielkości buraków. Dziś jednak do towarzystwa burakom wszystkie moje ulubione składniki – orzechy, szpinak i fantastyczny serek halloumi – trudno go niestety zastąpić czymś innym. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego sposobu na wykorzystanie buraków, to gorąco Wam polecam zrobienie takiej właśnie buraczanej sałatki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2017/07/25/salatka-z-pieczonych-burakow/