Składniki: (ilości na samą sałatkę nie podaję, weź tyle ile uważasz, że potrzebujesz zjeść) - młoda marchewka - młody jarmuż - świeży tymianek cytrynowy (lub zwykły) - oliwa z oliwek - sól i pieprz - łuskane orzechy włoskie - małe czerwone cebulki Sos orzechowy - 1/2 szkl. oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka kremowego masła orzechowego - sól i pieprz Marchewki dokładnie umyj gąbeczką (nie obieraj). Na talerzu układaj liście młodego jarmużu, na nim pieczone marchewki oraz krążki czerwonej cebuli. Połowę oliwy zmiksuj z masłem orzechowym, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Orzechy włoskie zrumień na suchej mocno rozgrzanej patelni.