PULPECIKI Z SOSEM KURKOWYM I MAKARONEM

Magdalena
Obiad
25.07.2017 0:27
PULPECIKI Z SOSEM KURKOWYM I MAKARONEM

Obiad trochę pracochłonny, ale od święta możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Składniki: Pulpeciki: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 szklanka bulionu - pieprz, sól Sos kurkowy: - 300 g kurek - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżka masła klarowanego - 200 ml śmietany 30% - pęczek natki pietruszki - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Pulpeciki z sosem kurkowym i makaronem Mój niedzielny obiad...mini pulpeciki z mięsa indyczego, pieczone w piekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodatkowo: - makaron spaghetti - odrobina oleju - sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Kurki smażymy, aż woda wyparuje z grzybów, przez około 5-10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/07/pulpeciki-z-sosem-kurkowym-i-makaronem.html