puszka (400ml) groszku Bonduelle 1 cebula ząbek czosnku 1 marchew kawałek korzenia selera około 3/4 szklanki wody kilka liści mięty garść szpinaku 5 łyżek jogurtu naturalnego olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo: łyżka jogurtu naturalnego grzanki z razowego chleba siemię lniane czarnuszka Chłodnik z zielonego groszku, to odpowiednia zupa na ciepłe i upalne dni. Zawsze kiedy otwieram puszkę z groszkiem, od razu przybiega i przymila się do mnie mój dość wybredny rudy kot, który jest ogromnym smakoszem warzyw z puszki. Dzban blendera napełniamy wodą, zielonym groszkiem z zalewą, dodajemy warzywa z patelni, jogurt naturalny, szpinak, miętę i blendujemy na gładki krem. Użyty w przepisie zielony groszek, to groszek tradycyjny Bonduelle z puszki, będący w mojej kuchni zawsze pod ręką, podobnie jak inne. Przed podaniem na chłodniku układamy grzanki z podsmażonego na patelni chleba pokrojonego w kostkę. Dobrze smakuje na zimno jako chłodnik, jak również po podgrzaniu jako gorąca zupa - krem. Najczęściej w takich sytuacjach pod pretekstem karmienia kota, otwieram kolejną puszkę, której zawartość szybko znika.