Składniki: (na 1 porcję) 3/4 szklanki mleczka kokosowego w puszce light (9% tłuszczu) BIO od Biogo 1/2 szklanki płatków owsianych górskich około 3 czubate łyżeczki pokruszonych owoców liofilizowanych* 1 i 1/2 łyżki nasion chia 3/4 łyżki cukru koksowego (można dać więcej) około 2 łyżki mleka (lub więcej)* *można zamienić na dowolne dodatki np. świeże owoce lub bakalie **ilość mleka zależy od tego jak gęstą owsiankę lubimy, u mnie mleko 2% Przygotowanie: Owsiankę można wzbogacić dowolnymi dodatkami, ja wykorzystałam owoce liofilizowane, ale możecie oczywiście dodać świeże owoce lub ulubione bakalie. Rano dodajemy taką ilość mleka, aby gęstość owsianki była dla nas odpowiednia (u mnie około 2 łyżki). Moją owsiankę przygotowałam w lżejszej wersji używając mleczka kokosowego light o 9% zawartości tłuszczu (polecam Wam ten produkt, możecie go zakupić tutaj). A rano wystarczy już tylko zamieszać, opcjonalnie coś dodać i zjeść lub zabrać ze sobą do pracy np. w słoiczku. Następnie do naszego mleka dodajemy pokruszone w rękach owoce liofilizowane*, mieszamy. Podgrzewamy lekko (ma być tylko ciepłe) 3/4 szklanki mleka kokosowego.