U mnie zostały już po nich… tylko słodkie okruszki 😉 Składniki: (na małą blaszkę)* 60 g masła (zimnego) 110 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 65 g trzcinowego cukru pudru (można użyć zwykłego) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko jajka klasy M 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao 1 i 1/3 łyżeczki kawy mielonej Cafe Liegeois Subtil“ Przyjaciele Kawy ** 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (opcjonalnie) *w zależności od wielkości uformowanych ciasteczek z przepisu otrzymamy około 10-14 sztuk **ciasteczka są mocno kawowe, ilość kawy można zmniejszyć w zależności od upodobań i mocy kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Wykorzystałam ją w dzisiejszym przepisie na kawowe ciasteczka; Cafe Liegeois “Puissant – intensywna i mocna, idealna dla mojego męża; Cafe Liefeois “Magnifico – dla prawdziwych kawoszy, takich jak moja mama 🙂 Na stronie Przyjaciół Kawy znajdziecie kawy mielone, ziarniste, w saszetkach, kapsułkach, ekspresy do kawy, a nawet herbaty. Warto zajrzeć na stronę: https://www.przyjacielekawy.pl/ A teraz zapraszam Was na przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu kawowe ciasteczka. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy w dłoniach owalne ciasteczka (około 1,5-2 cm), pośrodku (wzdłuż) robiąc głęboki rowek za pomocą patyczka do szaszłyków (dzięki temu ciasteczka zaczynają przypominać duże ziarna kawy). Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut, choć ja ostatnio robiłam ciasteczka już po 15 minutach schładzania). Idealne od tak, jak również na małą pyszną niespodziankę dla ukochanej osoby z okazji Walentynek. Wspaniały smak i wyjątkowy aromat, który kusi już podczas pieczenia ciasteczka zawdzięczają mielonej kawie, którą otrzymałam od Przyjaciół Kawy.