Uwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) - 4-5 ostrych papryczek - 3 szklanki wody - 2 szklanki octu - 2 duże ząbki czosnku - 2,5 szklanki cukru - 2 pełne łyżki soli - płaska łyżka kurkumy - na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Na dno każdego słoika powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Zobacz jeszcze inne przepisy na ogórki : ogóreczki do wódeczki ogórki w occie z musztardą ogórki w pomidorach ogórki z chilli i czosnkiem Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Zobacz jeszcze inne przepisy na ogórki : ogóreczki do wódeczki ogórki w occie z musztardą ogórki w pomidorach ogórki z chilli i czosnkiem Mocno zakręcić Do garnka wlać wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Mocno zakręcić Do garnka wlać wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 2-3 mm).