Najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: - około 2,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego - 1 duży pęczek botwinki (najlepiej o różnej wielkości buraczków) - 4 młode, nieduże marchewki - 1 młoda pietruszka - 4 młode, średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - natka pietruszki, selera, lubczyku (ilość według uznania) - 3 łyżki śmietany 18% - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz, sól - 2 łyżki soku z cytryny lub octu - jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w krążki, a ziemniaki w kostkę. Natomiast większe buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a mniejsze drobno kroimy razem z botwinką. Potem dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy). W międzyczasie gotujemy na twardo jajka.