Muffinki z jagodami!

KAROLINA

Ciasta

17.07.2017 13:36

Muffinki z jagodami!

SKŁADNIKI: - 120 ml oleju kokosowego - 150 ml mleka kokosowego bądź krowie - 120 ml syropu z agawy - 190 g mąki jaglanej - 50 g białej mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 2 białka - 1 żółtko - 270 g jagód leśnych Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj syrop z agawy, mleko i sól. Olej kokosowy, to kolejny składnik moich babeczek Zdrowo Ucieranych, na temat jego właściwości można się rozpisywać długo, produkt jest teraz bardzo na topie i myślę, że co do jego stosowania nie muszę Was przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Wiemy już, że jagody są zdrowe i powinniśmy je jeść często i w sporych dawkach, jagody też można mrozić do czego zachęcam. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. Ale nie będę Was zalewać moimi wywodami, chociaż z racji wyuczonego zawodu, zawsze chce coś Wam przemycić heheheh. Najlepiej smakują lekko ciepłe z kawą bądź mlekiem np. migdałowym ;-)))) Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia tortownica, pieczemy 10-15 minut dłużej do suchego patyczka.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/07/zdrowo-ucierane-z-jagodami.html