PRZEPIS SKŁADNIKI CIASTO: - 200 g masła z lodwóki - 420 g mąki pszennej tortowej - 3 jajka rozmiar L prosto z lodówki - 150 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka bądź dwie śmietany W/w składniki zagniatamy dłonią, na jednolitą i gładką masę. MASA SEROWA: - kostka sera białego (tłusty bądź półtłusty) 250g - 2 jajka - 2 płaskie łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym bądź śmietankowym - 100 g cukru pudru - 2 łyżki śmeitany 30% - łyżka soku z cytryny Lubię robić ciasta kruche, z różnymi dodatkami, są bardzo proste w wykonaniu, tanie jeśli chodzi o składniki, zachowują bardzo długo świeżość i są po prostu pycha! Teraz kolejny tydzień posuchy przede mną, ale mój Luby nawet o tym nie chce słyszeć, więc dla niego w domu ciasto musi być hehehe. Kiedy w domu nie ma ciasta do kawy, lodówka skrywa niewiele, to znak, że trzeba zrobić proste ciacho z serem i jagodami. To ciasto polecam wszystkim tym, którzy nie mają dużo czasu na pieczenie i mają dwie lewe ręce do wypieków. Czynność wykonaj dość szybko, tak aby ciasto, niepotrzebnie nie chłonęło wilgoci z masy serowej. W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. powiem szczerze nie było łatwo ale dałam radę, upiekłam to i zjadłam zacny kawałeczek do kawki. Czynność wykonujemy jak najszybciej aby nie nagrzewać ciasta dłońmi. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Uwierzcie tego ciasta nie da się zepsuć.