PRZEPIS NA CIASTO WARSTWOWE Z CHAŁWĄ CIASTO: - 250 ml oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 120 g chałwy o smaku waniliowym - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody (płaska) - 2 szczypty soli - 2 łyżki śmietany - 350 g zwykłej mąki pszennej W wysokim naczyniu umieść 4 żółtka, cukier, olej i chałwę, wszystko zmiksuj blenderem. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy - 2 łyżki żelatyny w proszku Na pierwszą warstwę ciasta, od spodu Chodziło za mną ciasto o smaku chałwy, i tak o to powstał pomysł na to ciasto, z dużą ilością chałwy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (około 60 ml) Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. ! PRZEPISY NA CIASTA! Rzadko robię ciasto z kremem, lub takie, które wymagają więcej niż 15 czy 20 minut mojej uwagi. Pozostałe 100 ml mleka rozprowadź w bubku z budyniem, mąką i ewentualnie cukrem jeśli budyń jest bez cukru. Do miski z mąką dodajemy, masę z olejem, mieszamy dokładanie, wprowadzamy pianę z białek, dość delikatnie. Pieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Większość przepisów na moim blogu, to bardzo smaczne ciacha, które robi się bardzo szybko. Całość przelewamy do formy o wielkości około 22cm na 22cm. Gładki krem przełóż na ciasto i przykryj ostatnim blatem ciasta. Białka z solą ubijamy na sztywno. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Bo ja właśnie tak lubię spędzać czas w kuchni, szybko, prosto i smacznie. Ważne aby masę miksować co najmniej 5 do 8 minut, starając się ją napowietrzyć troszkę.