Serniczek kawowy a'la Tiramisu - bez pieczenia

Ewa

Ciasta

15.07.2017 12:19

Serniczek kawowy a'la Tiramisu - bez pieczenia

Polecam do kawy i nie tylko;) Proporcje na małą tortownicę (18cm) 100g miękkiego masła 500 g serka z wiaderka (np Piątnica) 4 żółtka 180 g cukru pudru 300 ml śmietanki 36% 20 g żelatyny 50 ml likieru amaretto 1 łyżka kawy rozpuszczalnej kakao do posypania Kawę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Powstałą masę (około 1-2 łyżki) łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy, po czym tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą masy. Do utartego masła (poznamy to, gdy masło mocno zbieleje) dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Żeby łatwiej było nam go przenosić na talerzyk, spód tortownicy można wyłożyć biszkoptami (dodatkowo można je delikatnie nasączyć za pomocą pędzelka kawą – byle nie za mocno). Na sam koniec wylewamy resztę masy kawowej, którą również obsypujemy kakao. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia) w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodatek kawy i amaretto niewątpliwie przywołuje smak znanego deseru, podobnie jak oddzielenie poszczególnych warstw kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy (18 cm) wlewamy połowę masy kawowej. Tam skupiam się tylko i wyłącznie na tym co robię i co lubię.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/07/15/serniczek-kawowy-ala-tiramisu-bez-pieczenia/