beza 6 białek (16 dag) szczypta soli 30 dag cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego ° ° krem 400 ml śmietany kremówki 36% 25 dag sera mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego dekoracja kiwi truskawki aronia lub jagody liście mięty szypułki truskawek Przy pomocy dwóch łyżek formujemy na papierze bezę z zagłębieniem (możemy dla ułatwienia na papierze odrysować od głębokiego talerza okrąg). Zimne białka miksujemy (na najwyższych obrotach) na sztywno z dodatkiem soli. Sama beza jest na tyle słodka, że nie musimy mocno dosładzać kremu mascarpone, którym wypełniamy torcik. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy piana z białek ma odpowiednią gęstość dosypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ser miksując na najniższych obrotach. Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 175C piekarniku i po 3 minutach obniżamy temperaturę do 120 - 125C i nastawiamy sam termoobieg.