Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi) 1 łyżka przyprawy 5 smaków 2 łodygi grubego szczypioru 1 ogórek gruntowy 1 mała zielona chili 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 Podobne przepisy: Makaron ryżowy ze schabem i warzywami Makaron ryżowy z warzywami Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Wołowina z makaronem po chińsku Udka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 30 minut. Już od dłuższego czasu się na nie czaiłam, ale nigdzie ich nie potrafiłam dostać. Ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, wykrawamy pestki, kroimy w plasterki. Udka smażymy na oleju na złoty kolor, wyłączamy gaz. Szukając wczoraj piersi z kurczaka, znalazłam filety z udek. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, pokrojoną w drobną kostkę chili, ogórki, posiekany szczypior, całość polewamy sosem, mieszamy i posypujemy sezamem.