Pęczak z kurkami

Beata
Obiad
11.07.2017 0:11
Pęczak z kurkami

Składniki 2 szklanki pęczaku 250 g kurek 3 łyżki masła klarowanego 1/2 pęczka koperku 300 ml śmietany słodkiej (dałam 30%) 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Jeśli macie ochotę na danie wegetariańskie to bulion mięsny można zastąpić bulionem warzywnym. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/07/peczak-z-kurkami.html

smak i uczucie

Beata