Składniki 550 g mąki pszennej 8 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 150 g masła około 1 kg śliwek Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek lekko wciskając. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w niebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.