1 szklanka mleka ok. 1/2 kg mąki pszennej 40 g drożdży 1 jajko 2 żółtka (białka pozostawić do posmarowania bułeczek) 50 g roztopionego i wystudzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 300 g jagód 2 łyżki cukru lub według uznania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 50 minut - musi podwoić swoją objętość). Formujemy kuleczki, spłaszczamy je i na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód (ok. 1 łyżki). Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dolewamy do nich lekko letnie mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy masło oraz ubijamy jajko, żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok.15 min.).