Składniki: 4 tortille (kupujemy gotowe lub wykorzystujemy przepis poniżej) 400 g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli papryka czerwona puszka pomidorów w kawałkach garść czarnych oliwek sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra ok 250 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy na spodzie układamy placek tortilli, na niego nakładamy 1/3 mieszanki meksykańskiej i posypujemy to żółtym serem. Składniki na 4 tortille: szklanka mąki pszennej 80 ml ciepłej wody łyżka oleju szczypta soli Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy na koło o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni po około 3 minuty z obu stron. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone.