- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza)
2 jajka
kalafior
średniej wielkości cebula
3 ogórki kiszone
małe jabłko
szczypiorek
musztarda
sól, pieprz
+ jogurt naturalny/ jogurt grecki, gęsty/ oliwa
Przepis
Sałatka warzywna - znana chyba każdemu, idealna na imprezy, czy spotkania ze znajomymi. Ta tradycyjna, zazwyczaj zawiera jednak dużą ilość majonezu. Bardzo prosto można przepis zmodyfikować na nieco zdrowszy - z kalafiorem, bez ziemniaków, polany oliwą, bądź jogurtem.
Gotujemy jajka i kalafior - mozna we wspólnym garnku (jajka wkładamy od razu do zimnej wody, wyjmujemy po 7 minutach od czasu jej zagotowania, kalafior wkładamy dopiero do wody wrzącej, solimy ją po wyjęciu jajek, dzięki czemu nie wchłonie zbyt dużo soli, uważamy aby go nie rozgotować)
Mieszankę warzyw odcedzamy i wsupujemy do miski. Drobno, w kostkę kroimy cebulę, jabłko, szczypiorek i ogórki, które odciskamy z nadmiaru wody. Na koniec dodajemy pokrojone jajka i podzielony na różyczki, ostudzony kalafior. Wszystko mieszamy, dodajemy łyżeczkę musztardy, solimy, pieprzymy według uznania.
Polewamy sałatkę oliwą, bądź dodajemy (zamiast majonezu) około 3 łyżeczki jogurtu.