Różowy tort truskawkowy

Mikołaj
Ciasta
03.07.2017 17:22
Różowy tort truskawkowy

Mus truskawkowy: 600g truskawek 3 łyżeczki żelatyny (13 g) 2/3 szklanki cukru (lub do smaku) 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 3 łyżkach wody Żelatynę zalewamy małą ilością wody, tylko do przykrycia. : ) Składniki na dekorację: 8 białek 2 szklanki cukru 600g miękkiego masła szczypta soli odrobina czerwonego barwnika Białka z cukrem i szczyptą soli umieszczamy w misce nad kąpielą wodną. Biały krem do przełożenia tortu: 1 litr kremówki 30% 3-4 łyżki cukru puder (do smaku) 2 śmietan fixy Kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając, żeby jej nie przebić. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Musimy uważać na to, żeby nie przegrzała nam się masa i nie zrobiła się jajecznica. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Nasączenie: 1/2 szklanki wody, 1/5 szklanki wódki i 5 łyżek soku z cytryny. Dodajemy wodę z mąką jednocześnie mieszając, aby nie zrobiły nam się grudki. Na sam koniec dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy do czasu, aż masa będzie miała jednolity kolor. Do małego garnka wkładamy pokrojone w małe cząstki truskawki, cukier i sok z cytryny. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy kółka, zaczynając od środka. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Wykonanie: Pierwszy z krążków biszkoptowych układamy na paterze lub talerzu, nasączamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu i połowę frużeliny truskawkowej. Po tym czasie dodajemy w partiach do naszej bazy miękkie masło. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Dobrze jest go wyjąć 30 minut przed podaniem, żeby masa lekko zmiękła. Częścią kremu smarujemy lekko boki i wierzch kremu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://aletorcik.pl/rozowy-tort-truskawkowy/
AleTorcik -  Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

AleTorcik - Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

Mikołaj

facebook

instagram

youtube