Lody waniliowe z solonym karmelem

Agata
Desery
03.07.2017 6:54
Lody waniliowe z solonym karmelem

Lody waniliowe z solonym karmelem 400 ml pełnego mleka 3,2% 200 g kremówki 30% 120 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Solony karmel: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. - i mieszamy na małym ogniu, aż się połączy z karmelem. Teraz jajeczną masę wlewamy powoli do mleka, cały czas mieszamy, żeby żółtka się nie ścięły. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, czekamy aż się zagotuje, a cukier rozpuści. Na blogu znajdziecie również całe mnóstwo przepisów na różnego rodzaju lody i sorbety. 😉 Oczywiście dookoła nas mnóstwo lodziarni, które kuszą nas przeróżnymi smakami, ale powiem Wam, że dużą frajdą jest przygotowanie własnych lodów w domu. Następnie przekładamy je do plastikowego pojemnika, z wierzchu polewamy karmelem i przy pomocy drewnianego patyczka robimy w masie esy floresy. Gdy mamy już pożądany kolor dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Miskę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 24 godziny przed przygotowaniem lodów. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ją porcjami do masy mlecznej bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Gotujemy na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/07/lody-waniliowe-z-solonym-karmelem.html