5 FIT DESERÓW, które możesz jeść codziennie bez obaw o przytycie!
#Lody truskawkowo-czereśnowe
Składniki:
-szklanka truskawek
-szklanka czereśni
-szklanka arbuza w kawałkach
-1/3 łyżeczki stewi
Owoce należy umyć, usunąć z nich pestki i szypułki, zblendować i przelać do pojemniczków. Następnie włożyć je do zamrażarki na kilka godzin.
#Deser owocowy z nasionami Chia
Składniki:
-mały jogurt naturalny
-garść borówek
-3 listki mięty
-2 łyżki nasion Chia
Nasiona chia mieszamy z jogurtem i odstawiam do lodówki na pół godziny, żeby nasiona napęczniały. Następnie mieszamy wszystko z borówkami i ozdabiamy listkami mięty.
#Domowa chałwa
Składniki:
-200g białego, łuskanego sezamu
-garść orzechów
-2 łyżki miodu
Sezam blendujemy na proszek. Przekładamy do miski. Orzechy również rozdrabniamy i dodajemy do sezamu wraz z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i mokrymi dłońmi formujemy kształt kawałków chałwy. Chałwę przechowujemy w zamrażarce.
#Białe brownie
Składniki:
-260 g fasoli białej ( 1 puszka masa po odsączeniu)
-100-110 g banana
-100 g mąki ryżowej
-70 g mąki kokosowej
-40 g mąki ziemniaczanej
-250 ml mleka kokosowego
-1 łyżka oleju kokosowego
-15 ml ekstraktu waniliowego
Fasolę dokładnie odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Banana obrać i pokroić na mniejsze części. Zblendować z fasolą na gładką masę dolewając mleko kokosowe.
Do pure dodać przesianą mąkę ryżową oraz kokosową oraz skrobię ziemniaczaną. Wlać ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek o wym: 11 cm x 13 cm. Piec przez 20 min w 180 st C potem jeszcze 10 minut w 160 st C.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub udekorować płatkami migdałów.
#Fit ciasteczka kokosowe
Składniki:
-1 duży dojrzały banan lub 2 małe
-2 jajka
-1 szklanka wiórków kokosowych
-½ szklanki mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik należy nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i wymieszać z bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk, a następnie formować kulki wielkości i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Ciastka należy piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.