Ciasto z agrestem

Wiesław
Ciasta
28.06.2017 17:24
Ciasto z agrestem

Wymiary formy: 24x36 cm Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej; - 1 masło lub margaryna (200 g) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 słoiczka dżemu (200 g) np. z czarnej porzeczki - 1 łyżka kakao - ok. 400 g agrestu (jeżeli ktoś nie lubi agrestu można zrobić z innymi owocami wówczas dajemy mniej cukru) - 5 białek - 1 szklanka cukru pudru - 1 budyń np. waniliowy - szczypta soli Przygotowanie: Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Bądź na bieżąco! agrest ciasta ciasto z agrestem kruche ciasto w temp. 170 st., gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia. Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2014/06/ciasto-z-agrestem.html