Znakomite na obiad paluszki gołąbkowe, świetna alternatywa dla tych normalnych gołąbków zawijanych w kapustę 1/2 małej główki kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 i 1/2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 3 szklanki wody 1 jajko 3/4 szklanki kaszy manny majeranek; papryka słodka sól pieprz 2 łyżeczki koncentratu 2 łyżki ketchupu 2 szklanki wody bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Do zimnego ryżu i kapusty wsypujemy kaszę mannę, dodajemy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. W międzyczasie kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony paluszki gołąbkowe. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wymieszaną wodą z koncertantem i ketchupem. Ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę.