Następnie marchewka, lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć Kolejna warstwa - starte ziemniaki, sól, pieprz oraz cienka warstwa majonezu 5 warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem 6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem 7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem Sałatka, która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach. Tortownicę (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować. Na koniec starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem.