Idealne do popołudniowej kawki Składniki: 3 jajka około 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 1 łyżka alkoholu nadzienie: 20 truskawek średniej wielkości 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru Przygotowanie: ciasto:nadzienie:Przygotowanie: Z mleka, drożdzy, 1 łyżki cukru oraz 1/2 szklanki krupczatki robimy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ubijamy 2 jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy) z 2 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto (jeżeli klei się do rąk dosypujemy mąki) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość). Potem wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i turlamy 2 wałeczki, które dzielimy na mniejsze części. Każdy kawałek dłonią spłaszczamy i kładziemy na niego 1 łyżeczkę budyniu oraz truskawkę. Do powstałej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy olej, mąki oraz alkohol.