Kiedy bataty się pieką przygotuj farsz: na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (2-3 minuty), dodaj czosnek, smaż nie przerywając mieszania przez pół minuty. Bataty dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na połówki, odetnij cienkie kawałki ze spodu (by się nie gibały) ponacinaj miąższ w kratkę na głębokość około 1 cm. Ułóż na blasze wysmarowanej olejem, spryskaj olejem, lekko posól. Do patelni dodaj mięso i cały czas mieszając smaż, aż całkowicie zmieni kolor (mięso powinno być w postaci małych grudek). Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), aż będą miękkie. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu, aż płyn prawie całkowicie odparuj i sos będzie bardzo gęsty (około 10 minut). Podpieczone bataty wyjmij z piekarnika, z każdego wybierz około połowy miąższu, drobno go posiekaj.