Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal / 105 kJ Białko 1,92 g Tłuszcz ogółem 0,28 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,130 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,034 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,031 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,015 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,016 g Węglowodany 4,97 g Błonnik pokarmowy 2 g Witamina E 0,08 mg Witamina K1 15,5 µg Witamina C 48,2 mg Witamina B1 0,050 mg Witamina B2 0,060 mg Witamina B3 (PP) 0,507 mg Witamina B9 (kwas foliowy) 57 µg Kwas pantotenowy 0,667 mg Wapń 22 mg Żelazo 0,42 mg Magnez 15 mg Fosfor 44 mg Potas 299 mg Sód 30 mg Cynk 0,27 mg Miedź 0,04 mg Mangan 0,16 mg Selen 0,6 µg Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Klasyczna zupa kalafiorowa Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Podobnie jak inne kapustne, kalafior zaliczany jest do głównych źródeł substancji pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym, a to dzięki zawartości związków fitochemicznych izotiocyjanianów (w tym sulforafan) i indoli, które cechują się dużą aktywnością antynowotworową. Na straganie piękny jędrny kalafior mrugał do mnie oczkiem..., a że dawno nie gotowałam zupy postanowiłam zrobić kalafiorową, oczywiście z dużą ilością koperku i odrobiną śmietany. Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki domowej vegety 1 łodyżka świeżego lubczyku sól pieprz 200 ml śmietany 18% posiekany koperek Wykonanie: W sporym garnku skrzydełka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez 20 minut. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy, gotujemy przez parę minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W sklepach znajdziemy również piękną fioletową odmianę kalafiora i odmianę romesco, która jest zielona i zawiera sporą ilość antyutleniaczy. Związki te uwalniają enzymy wewnątrzkomórkowe izolujące i unieszkodliwiające kancerogeny, czyli substancje rakotwórcze, a także przyśpieszają proces pozbywania się toksyn z organizmu, poprzez poprawienie zdolności wątroby do neutralizacji substancji potencjalnie toksycznych. Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do zupy wraz z mrożonymi warzywami i domową vegetą. Zawsze mam w zamrażarce parę torebek na tak zwaną czarną godzinę. Polacy znają kalafior dzięki królowej Bonie, która sprowadziła kalafior do Polski na przełomie XVI i XVII wieku. W takich momentach na ratunek przychodzą jak zwykle mrożone warzywa.