Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki - ciasteczka amaretti do dekoracji Żółtka ucieramy razem ze zmielonymi ciasteczkami amaretti aż do otrzymania puszystej i jasnej masy (około 8-10 minut). drobnego cukru - 3 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej - 230 g miękkiego masła + 3 łyżki drobnego cukru - 1/2 szkl. W tym roku nadarzyła się super okazja by go zrobić, bo i mała uroczystość rodzinna i zbiegający się w tym czasie tydzień włoski w Lidlu, gdzie ciasteczka zakupiłam. Masę dzielimy na 3 części, z tym, że ostatnia powinna być największa, gdyż posłuży nam do obłożenia zarówno wierzchu jak i boków tortu. zmielonych ciasteczek amaretti - 1/2 szkl. drobnego cukru - 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli Nasączenie: - 1/3 szkl. Zahartowaną mieszankę przelewamy teraz w całości do rondelka z resztą mleka i gotujemy jak budyń – mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Masło z 3 dodatkowymi łyżkami cukru ucieramy na puch. Ciasto wyrosło na tyle, że można było przekroić na 3 blaty. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (w temp. 180 stopni przez około 30minut). Ubite białka delikatnie łączymy z roztartymi z amaretti żółtkami. Jedną szklankę odłożyłam (po 1/2 szklanki do ciasta i do masy), a resztą obsypałam wierzch i boki tortu. Białka ubijamy na sztywno, dodając na początku szczyptę soli. Na dżem wykładamy część masy ciasteczkowej, wyrównujemy. Żółtka ucieramy do białości razem z solą, cukrem oraz wanilią. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Gdy się zagotuje 1/3 część przelewamy do masy żółtkowej i miksujemy do połączenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (do tzw suchego patyczka). Gdy masa jest już jasna i puszysta dodajemy przesianą mąkę pszenną i ucieramy jeszcze chwilę. Na sam koniec dodajemy zmielone ciasteczka, miksujemy. Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty.