Inspiracja: Smakołyki Bereniki Mus truskawkowy z kaszy manny – Składniki: 40g kaszy manny (3 łyżki) 300ml mleka 30g cukru (2 łyżki) 200g truskawek do musu + kilka truskawek do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny 100g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT) Mus truskawkowy z kaszy manny – Wykonanie: Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia). Truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus wraz z sokiem z cytryny. Kaszkę wymieszać z 50ml mleka i cukrem, pozostawić na 30 minut do napęcznienia. Mus truskawkowy z kaszy manny to szybki i prosty w wykonaniu deser.