Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

Julianna
Obiad
14.06.2017 9:17
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem

Polecam również inne przepisy na gołąbki: - Gołąbki z młodej kapusty z kaszą - Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - Gołąbki z ziemniakami - Gołąbki z kaszą i fetą - Gołąbki z mięsem i ryżem - Leniwe gołąbki Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól czarny pieprz 1 litr bulionu warzywnego (lub łyżka domowej vegety + litr wrzącej wody) 1 świeży pomidor 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Kapustę opłukać. A muszę powiedzieć, że sztuki te wcale nie były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami. Nie dziwię się wcale, gdyż w efekcie na kuchence lądował ogromniasty gar pękający prawie od kilkudziesięciu dorodnych gołąbków. Zapach unosił się w całym domu, co jeszcze bardziej wzmagało chęć spałaszowania co najmniej kilku sztuk. Kiedyś w moim rodzinnym domu przygotowywanie gołąbków oznaczało spędzenie w kuchni dobrych kilku godzin. Na liście kapusty nakładać nadzienie, zwijać gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem, położyć liście laurowe i ziele angielskie. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. W lekko osolonej wodzie ugotować ryż na półmiękko, ostudzić. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i obgotowywać, zdejmując kolejno liście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/06/goabki-z-modej-kapusty-z-miesem-i-ryzem.html