Składniki na około 18-20 dużych ciastek 110 g masła w temp. pokojowej 125 g zwykłego cukru 1 jajko 100 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów włoskich, bądź laskowych bądź ziemnych 30 g żurawiny suszonej drobno pokrojonej około 15 cm chudej łodygi rabarbaru, drobno pokrojonej kilka kropel esencji waniliowej (dozujcie według własnych upodobań) 1. W sporych odstępach, wykładamy po pół łyżki masy na blaszkę (przy wykładaniu pomagamy sobie druga łyżką, zamaczaną w zimnej wodzie, nią też nadajemy kształt ciastkom) Dodajemy jajko oraz po trochę mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą, miksując cały czas ( używamy do tego etapu miksowania, końcówki z hakiem ) aż do wykończenia mąki. książka Moje wypieki całkiem nowe przepisy Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, wykładamy je na ruszt na kilka minut aby odparowały. Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę.