Pełnoziarniste Naleśniki ze Szparagami, Groszkiem i Miętą

Joanna
Śniadania
05.06.2017 5:11
Pełnoziarniste Naleśniki ze Szparagami, Groszkiem i Miętą

Malutkie kuleczki groszku kochają się w aromacie mięty, natomiast majestatyczne szparagi komponują się wybitnie z wypływającym żółtkiem jajka -wszystkie smaki uzupełniają się harmonijnie sprawiając, że śniadanie jest pyszne. Ciasto na Naleśniki: 1 filiżanka mąki pełnoziarnistej 1 filiżanki wody 1 jajko szczypta soli + groszek mrożony + zielone szparagi (odcinamy twarde końce ) + świeża drobno posiekana mięta + sól + oliwa + jajko ( sadzone) Jeżeli chodzi o sporządzenie naleśników, mąka pełnoziarnista jest zdecydowanym faworytem – zawiera ona więcej błonnika i metabolizm złożonych węglowodanów jest dłuższy co oznacza, że po zjedzeniu takiego śniadania nie czujemy głodu, aż do późnych godzin lunchu. Danie pod taką postacią to wabik dla osób kochających typowo zachodnie śniadania, gdyż w tych oto, że śniadaniach głównym składnikiem jest często jajko. Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami, groszkiem i miętą to danie typowo śniadaniowe – łączy się z jajkiem sadzonym. Naleśniki wykonuje się bardzo szybką; są one swoistym ala pieczywem doskonale nadającym się do rozpoczęcie poranka. Groszek – to fosfor, wapń, witaminy K czy też prowitaminy A, a szparagi to – potas, folacyna czy chociażby niacyna ( wit. B3 lub PP) ( USDA Food Database ). Rozpoczęcie dnia w takim towarzystwie jest więc nie tylko wyśmienite, jak również i zdrowe. Jajka zawierają dobrej jakości aminokwasy do tego obecność białka przyczynia się do wydłużonej sytości.